V Haniske otvorili dve zariadenia rodinného typu

31.05.2006 Prešov

Haniska 31. mája (TASR) - Zariadenie opatrovateľskej služby a Dom ošetrovateľskej starostlivosti dnes v obci Haniska v okrese Prešov otvorila nezisková organ...
Haniska 31. mája (TASR) - Zariadenie opatrovateľskej služby a Dom ošetrovateľskej starostlivosti dnes v obci Haniska v okrese Prešov otvorila nezisková organizácia Gabriela so sídlom v Prešove. Na slávnostnom akte sa zúčastnila ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová.

Obe zariadenia sú prvými rodinného typu v Prešovskom kraji. Umožňujú individuálny prístup ku každému klientovi. Ponúkajú 24 hodín trvajúcu opatrovateľskú a ošetrovateľskú službu. Sú určené pre občanov od 18 rokov, odkázaných na celodennú starostlivosť, pre chronicky chorých, imobilných a geriatrických občanov. Prví klienti môžu začať využívať 22-lôžkovú kapacitu v dvoj alebo trojposteľových izbách okamžite. Na izbách sú polohovateľné postele, na poschodie budovy vedie z prízemia stoličkový výťah, určený na prepravu imobilných klientov. Je tu aj miestnosť pre rodinné návštevy a digitálna televízna sieť. Pre samoplatcov je denný poplatok 350 Sk, pre klientov zdravotných poisťovní je tento poplatok 300 Sk.
Riaditeľka zariadení Miriam Eliášová pre TASR povedala, že rekonštrukčné práce na dome začali minuloročnú jeseň. Na zriadenie boli použité súkromné zdroje, ich výšku Eliášová nezverejnila. Gabriela n. o. , zamestnala 13 pracovníkov, prevažne diplomované sestry.
Zariadenia sa nachádzajú v rodinnom dome so záhradou.
 

Vyberte región

mark